recepten kipkipgerechten

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees

Mmmmm…kipgerechten! Kip is een fantastische vleessoort. Niet alleen kan het gegrild of gebakken worden, het geeft ook geweldige resultaten in de oven en als soep. Kip is betaalbaar, gezond en snel klaar te maken. Dit maakt kip bij uitstek geschikt is voor mensen met een druk leven  en die dus geen tijd hebben om urenlang in de keuken te staan.

Wie kip zegt, zegt kipgerechten en denkt onmiddellijk aan Joodse kippensoep die wonderen verricht bij mensen die ziek zijn. Maar ook als er aan de lijn gedaan moet worden komt kip als eerste gedachte op. Een lekker kipfiletje of een drumstick. Maar pas op. Zorg er wel voor dat de kip ontveld is, want ondanks dat het vel het lekkerste deel van de kip is, is het ook het vetste gedeelte van de kip. Als je kiest voor een kipkarbonade, een kippenpoot of een drumstick, wordt de smaak van kip versterkt door de merg in de botjes.

Wie heeft het nooit gemaakt? Kip met vruchten, kip kerrie, kipsate, kippensoep, gebraden kip, kip uit de oven, Chinese zoetzure kip, kipsalade… er is altijd wel een gerecht dat door iedereen lekker gevonden wordt. Maar heeft u weleens gedacht aan kip met pesto of pompoensoep met kip? Niet alleen heel gezond, maar ook nog eens buitengewoon lekker.

Van alle kipgerechten; Een bijzonder kippensoeprecept vonden wij in Afrika. Deze soep is zeer verfrissend in de zomer en hartverwarmend in de winter.

 • 3 ontvelde kippenpoten
 • Kippenbouillon (van bouillonblokjes)
 • 1 ontvelde ui
 • 10 kruidnagelen
 • Kurkuma of koenjit (geelwortel)
 • Verse gemberwortel
 • 2 uien – gesnipperd
 • Citroensap van tenminste 3 citroenen
 • rijst
 • Koriander
 • Verse peper
 • Zout

 

Ontvel een ui en steek de 10 kruidnagelen in de ui. Doe de kippenpoten in een grote soeppan met warm water. Voeg de ui met kruidnagelen toe. Laat de kip in ongeveer een uur op een laag vuurtje gaarkoken. Neem de kippenpoten en de ui uit de pan. Ontbeen de kippenpoten en snijd het vlees in kleine stukjes. De stukjes kip gaan terug in de pan. Voeg de bouillon aan de soep toe. Voeg rijst toe aan de soep en laat deze gaar worden. Snij verse gemberwortel in kleine luciferhoutjes en doe deze in de soep. Voeg kurkuma toe aan de soep. Niet alleen geeft dit een lekkere smaak aan de soep, het kleurt de soep ook geel. Voeg de gesnipperde ui toe en het citroensap toe. Laat de soep nog 10 minuten doorkoken. Voeg naar smaak peper en zout toe. Bij het opdienen van de soep deze ruim bestrooien met fijngehakte koriander. Alweer een topper onder de kipgerechten!